Eskoriatza (Gipuzkoa)

Sakristauaren eginbeharrak

Sakristauaren eginbeharrak Sakristauaren eginbeharrak: kandelak piztu; kanpaiak jo... Kanpai klaseak.

Sakristauaren eginbeharrak: kandelak piztu; kanpaiak jo... Kanpai klaseak.

- Eta gero, ez dakit, kanpaiak jo eta hori zeuen lana izaten zan edo…?
- Bai?
- Hori makiña bat urtien eindde [ga´] sankristau. Sankristaue izeten zan, ba, kanpaiek jo kandelak ixotu ta holako lanak eitteko.
- Orduan, hori sakrisatuan lana?
- Sankristaue izentauta egoten zan. Ta kanpaiek, ba, mezetarako-ta joten zien, ta gero joten zan “harri-kanpaie” esaten jakona goxien, goxien egune zabalketaako edo hola, egune zabalketako inguruan. Ta gero gabien illuntzera doiela “aramaittakua”. Ta gero eguardixen egoten zan denporaldi bat “letxuga-kanpaiek” esaten jakon. Zerera, kanpantorrera gora igo ta errepikak errepikak joten zien.
- Eta hori zegaittik?
- Errepikak ez dakitzu zer dian?
- Bai, bizkor-bizkor, ez?
- Kanpai bikin., kanpai bikin, kanpai bikin jota.
- Baiña hori, letxuga-kanpaia, zegaittik esaten jakon horri?
- Letxuga-kanpaia esaten jakon, ba, ez dakit, letxuga denporan joten zalako edo. Santikutzetik Santikutzera. Santikutz bi daz, bata maiatzien ta bestie… oktubrien? Bai, bestie oktubrien izengo da. Ta Santikutzetik Santikutzera joten zien horreik.
- Letxuga-kanpaiak horreatik esango jakon. Ba, ez dakitzu? Letxuga denporie, letxugak dazen denporie edo.
- Orduan hori sakristauan lana izaten zan, baiña.
- Sankristauan lana izeten zan.
- Ta zeuek laguntzen zetsazuen edo… Monagilluak, ez dakit, okerkerixaren bat eingo zenduen kanpaiekin edo, ez? Holako… Ez dakit, kanpaidorrera igo ta…
- Monagilluek?
- Bai. Halakorik ez zenduen eitten?