Eskoriatza (Gipuzkoa)

Santua margotzera Gasteizera

Santua margotzera Gasteizera Garai batean, Aste Santutako prozesioetan parte hartzen zuen Eustakiok, santuak garraiatzen. Parrokiatik irten, plazan aldare bat egoten zen eta handik bueltan San Viatorrera eta gero parrokiara itzultzen ziren. Ordubeteko bueltan, Santokristo handi bat garraiatzen zuen Eustakiok. Bera gaztea zenean, santu hori kamioi batean kargatu zuen Gasteizera eraman zezaten margotzera.

Transkripzioa

- Esan dostai zuk prozesiño asuntotan eta Aste Santuko prozesiñuak-eta zer horretan ibilli zariela, ezta?
- Ze itten zittun, zeuk organizaitten lagundu?
- A, santuak erueten?
- Eta hori zela itten… entrenamientua eta dana itten zeuein, edo?
- Ez, ez. Hainbeste urte daroiat, eta ya martxia hartuta.
- Eta zela zan? Nundik urtenda edo ze rekorrido itten zeuein?
- Aste Santukua zan parrokixatik urten ta haraiño, estanku, oin hotela edo zabaldu daue ba? Horraiño, hor auen plazuela bat, eta hor buelta in eta gero plazatik bueltan, handik bueltan, plazan egoten zan beste altare bat ipiñita egoten zan, eta gero San Viatorrera, konbentura. Eta han be beste zer batzuk in eta handik ostera parrokixara bueltan.
- Zenbat denporako bueltia?
- Ez dakit, bastante, ordubete edo bai igual.
- Ze santu erueten zeben zuk?
- Holako Santo Kristo haundi bat, oin be ha […] Ha Bittorixara eruen be pinttetako, ni soldau fan aurretik, Beroara fan aurretik in nittuan urte pare bat edo, hori Aranburuzabala, Transporte Aranburuzabala-edo, eta horren aittaz aiudante. Eta orduen euen hemen parrokua Don Agustin Etxeberria, Ondarrukua edo ez dakit nungua zan. Harekin berba in auen eta ha Bittorixara pintetan erueteko. Eta esan usten harek Patxik: “fanari parrokixara eta han egongo dok santue eta ekarri egik, bixar goizien haruzkuan eruen dagigun Bittorixara”. Eta han euen zakutan forrau-forrau egindda, eta bixkarrien hartuta eruen neben garajera, eta hurringo goizien Bittorixara geuk eruen kamioien, pinttetako-edo.
- Eta eruen euein? Eta ekarri be bai, atzera?
- Bai, elegante asko.