Hondarribia (Gipuzkoa)

Erreketeak eta falangistak

Erreketeak eta falangistak <p>Aita karlista zen, baina ez zuten biltzeko tokirik. Gerra ondoan falangisten zentroa ireki zuten. Mutikotan "pelayo" moduan desfilatzen ibili zen, txapel gorriarekin eta egurrezko eskopetekin. Falangistek beraien taldea zuten.</p>

-Zure aitta politikan ibili zen? Bazen edo karlista edo nazionalista…
-Bai, bazen, tiratzen zuen, nere attak, ziren, karlistak ziren hoiek. Karlista hemen asko zen. Portun’e bai. Portun zen karlista asko. Asko.
-Ta bazen Hondarbian “Círculo Carlista”? Toki bat karlistak biltzekua?
-Ez. Ez. Hemen eondu zen gero, gerra onduan, batzuk ziren falangistas. Haiek ziren Mirentxuko, Mirentxu da gu uain nola eondu gean, elizan ondu hortan, hor, Irun alderago, hor zan eskola bat, eta zine eta ez dakit zer, ta han juntatutzen zien falangista denak. Eta Miramarren, beste txalet haundi bat zen hor, beste aldian, haren, horretik hurbil, bertan, Miramarren sartzen ziren denak reketiak. Ta gu juaten giñen mutil kozkorretan, esaten zuten “los pelayos”, reketes jantzita, hara, ta itten genun desfilia ta dena itten genun guk, igual berrogeita hamar mutiko txiki, denak txapel gorriya, kamisa kaki, galtza kaki, eta eitten genun eskopeta genittuen egurrazkuak, ta desfilia, de rekete jantzita, ta bestik, falangistak, jantzitzen ziren de falangista, opuestos totalmente.
-“Flechas”?
-Bai, fletxak hemen.
-“Flechas” y “pelayos”?
-[…] fletxak, falangistak fletxakin, ta gu juaten giñen igandero-igandero hamabitako mezara desfilando. Denak jantzita, desfilando. Elizara. Igandero-igandero hamabitako mezara. Konpañia osoa. Etortzen zan un sarjento o un halako bat, de ley, eta sarjentu horrekin gu joaten “venga, a la izquierda, a la derecha” ta harek gidatzen zigun ta elizara joaten giñen. Meza entzun, ta berriz, desfilando, berriz Miramarrea gu, ta falangistak ere bere lekura, aparte.
-Ta hori gerra ondoren?
-Gerra ondoren.