Igantzi (Nafarroa)

Etxea tximisten kontra babesteko

Transkripzioa

- Erramua ere kuidau! Hori ere gauza bat hagitz delikatua zen, e! Hori genek (?) ibiltzen zen trumoiak, badakizu zer diren trumoiak? Trumoiak eta hola zirelarik, tximistak eta hola, pues, jendea ikaratzen da, eta segi erramua... erramua paratzera han. Piztu kandela bat eta erramua, bai. Eta erramua aunitz eta erre, usai hura, usai hura, eta trumoiak eta... itzaltzeko, tximistak eta zera egiteko, hartzen zen. Orain ere, orain ere bada kostunbrea ekartzeko trumoi edo... erramuak etxeetara, Erramu egunean bedeinkatu eta etxera ekartzeko horiek, orain ere bada kostunbre hori.
- A, trumoiak uxatzeko!
- Ba, bai, bai, trumoiengatik. Hor bada erran bat ere, Santa Barbara, ba hori: