Igantzi (Nafarroa)

Atso bisita

Transkripzioa

- Hori izaten zen, pues… haur bat jaiotzen zen denboran, auzoak eta Lesakatik eta ere gure etxera azkarki etortzen zen jendea, bueno, gure etxera adina noski inon ere ez, e! inorat ere. Berrogei... igandearekin izaten ziren, eta berrogei… emakume etortzen ziren.
- (Biloba): Beti emakumeak izaten ziren.
- Emakumea, emakumeak! Atso bisitara emakumea izaten zen, beti.
- Eta zer egiten zenuten?
- Eta gero, pues, hori, hiltzen genuen zikiro bat, eta harekin dena gisatua paratu, kozinera Lesakakoa izaten genuen, eta gisatu harekin paratu, gero oilaskoak hiltzen genituen, hura zertu, zopa berriz, oilo salda zopa harekin egin, eta hantxe, vivir la vida, ardoa, eta...
- Juerga ederra!
- Bai. Bai! Juerga... bueno, kristoren juerga pasatzen zen! Honako Argiñordako andre hark, hark ere izaten zituen..., hagitz lagunak ziren arrunt, Argiñordakoak eta... horiek, horiek Antsonen… Iketarrok eta… Elbiraren ama eta horiek denak lagunak izaten ziren, eta horiek denak hantxe ibiltzen ziren, bai. Hori, eta gure amari ez kendu hori, e! Jesus! Bai! Juerga... auzotik ekartzen genituen platerak eta... zera, ez baitzen aski izaten etxean!