Igantzi (Nafarroa)

Hildakoen bideak

Transkripzioa

Bueno, preseski ez baserri bakoitzetik ez bide bat direkto harentzat [elizara], e! Baina auzoko, auzoko eta baita baserri partikular edo bakarrak daudenak, haiek ere bazuten beren bidea. Baina ziren bidexkak. Bidexka badakizu zer den, ez? Honako... tamaina honetako... bai, meta erdi bat edo holako bide bat, eta hura egin behar zen errespetatu. Kuidau hura, bide hura zerratu, zergatik bazenuen orduan... Aiuntamentuari parte emanen zenion eta... baziren baserrietara bidexkak. Nonahiko landatik joaten zen, oraindik Igantzin, orain ari dira galtzen, zergatik orain ez baita bidexka beharrik. Orain traktorearekin egin dira pistak eta orain ez da horien beharrik. Baina bidexkak, han. Eta bidexketan, landako lanak egiteko, zuk bidexka pasatu eta haraino duzu landa hura, pues, pasatu behar zenuen behi bat aldian. Bi behi izaten dira goldearekin buelta emateko eta lurrari, pues, behi bat eraman behar zenuen, han nonbait ere… terreno komun batean, han behi bat laxatu, uztarritik kendu, batek uztarria… duen behi hari kontu, eta bertze behiak sokatik eraman bidexka hori akabatu joateko bere landan sartzean. Gero behia, uztarriarekin duen hori, eta eramaten zuen, eta han lotu berriz, han lan egin. Eta gero bueltan igual. Asike bi behiak ez ziren pasatu... pasatzen ahal bidexka hartan, zergatik ja bertzearen terrenoa hartzen baitzuen. Bidexkan joan behar zen... batek joan behar zuen. Eta gizonak ere bat, bat aitzinean eta bertzea gibelean, horrela, fila indian joan behar zen. Begira ezazu, eta orain ari dira... orain galdu dira, oraintxe eta… pf! e... hiru-lau urteotan edo bortz urteotan galdu dira, lehenetik hasi ziren galtzen aspaldixko, baina ja hondarra galdu da orain, ja arruntean, ez da orain…