Ispaster (Bizkaia)

Errementarien lan egiteko modua

Errementarien lan egiteko modua <p>Tresna ezberdinak zituzten lanerako: hauspoarekin burdina berotzen zuten eta mailuarekin moldeatu egiten zuten. Burdina gori-gori zegoen bitartean, mailuarekin forma ematen zioten. Sua pizteko egur-ikatza erabiltzen zuten eta hau mantentzeko egur-minerala.</p>

- Ta, ze material erabiltzen zenduen, ze tresna erabiltzen ziñuezen? Esan dozu hauspue, ez?
- Jon (semea): Emoteko.
- Jon (semea): Ta gero bertan?
- Burdiñie suten berotu, gorri-gorri-gorri, kaldiaute lantxerik, ure botaten balego lantxerik, [zera]. Eta burdiñie beruen erreza da moldietan, bestela [ha] eitten jatzu, igul lar gogorrei atrapetan badozu ezkiña baten, krak, zertu.
- Jon (semea): Eta gero iketza? Egur-iketza edo...?
- Ez, ez, minerala. Bizteko egur-iketza, sue bizteko, egur iketza ipintten gendun apur bat, baiña gero minerala iketza generalin.

Egilea(k): Xabat Plaza Gogenola (Lekeitioko institutua)