Lantz (Nafarroa)

Karabineroengatik galdu omen da euskara

Karabineroengatik galdu omen da euskara <p>Orain gazteek euskara batua ikasten dute, baina bera da Lantzeko euskaldun zahar bakarra. Badu liburu bat aitak egina. "1830, Lantzen egina" jartzen omen du.</p>

- Eta orai euskaraz zer? Jende anitzek jolasten duzie Lantzen edo?
- Orai, pues hasi dire ya mutiko batzuk, zergatik eskolan ere erakusten diote… bai, batua.
- Bai, baiño zaharretarik, zu bakarrik?
- A… bai, bai bai.
- Ta txiki ziñela igual denek eginen zuten, herrian jende guztiak euskaraz? Lehenago herri guziak eginen zuela euskaraz.
- A, bai.
- Erderaz batez.
- Bai. “Pues mil ochocientos … treinta o alguna cosa así, pero ahora […], dauke fetxa, liburue ttikie […], nere aitek egiña.
- Zure aitak eginda?
- Euskeraz?
- Bai, bai, hondarreko orrietan erraten du “Lantzen egiña”. Hori… nose… Eztakit seguro zer fetxa, baiño “mil ochocientos treinta o… ahora [no me acuerdo]”. Ia denbora haietan pues dena iñen zuten euskeraz.
- Joe… eta zure ustez zergatik galdu da euskara hemen?
- Pues… erraten zuten, hemen beti izenak dire “karabineroak” ta hoiek denak hondarrrekoak dira pues denak erdaldunek, erdaldunek, erdaldunek erdaldunek, ta haiekin batian…

Egilea(k): Ane Romo (Hernani BHI) , Alex Zuza (Hernani BHI)