Lazkao (Gipuzkoa)

Aita Ordiziako plazara txerrikumeak gurdian hartuta

Aita Ordiziako plazara txerrikumeak gurdian hartuta <p>Etxean beti izan dute ganadua: behiak, idiak, txerriak... Aitak asteazkenero gurdian jaisten zituen txerrikumeak Ordiziako plazara.</p>

- Zuek etxien ganaurik eta…?
- Bai, betik gure etxian betik familixia bizi izan da ganauakin. Gu bizi izan giñan sei behikin, sei seme-alaba, eta, ba, gaiñetik baserrixan itten zana, gauzakin.
- Idirik eta?
- Idixak be bai, karo, idi paria betik.
- Eta ardirik edo?
- [...]?
- Bai, klaro, txerrikumak. Eta atzo oaindik esaten eon nitzan, gure aitta asteazkenetan, eguaztenetan, faten zan Ordiziara, irixakin, irixak lotu, burdixan jarri txerrikumak, eta han... auzuan, beste bide... burdi-bide... kin Ordizirako plazaa juaten zan asteazkenetan.
- Ta txarrikumak burdixan eruaten zittun?
- Ba, ba, ba, bai.
- Baiña hogetakak ala?
- Hogetakak ez, ba, txertalde bat igual izango zan hamarrekua edo... o beatzikua edo hamabikua. Ez dakit.
- Zeaittik billotsak-eta lehen behintzet astuen eruaten zittuen.
- Ez, ez, ez, zean, burdixan, burkajan.
- Ba, ba, ba, bai.
- Eta beti saltzen zittun danak edo...?
- Bueno, batzutan etxea etorriko zan, beak gura ebena ez otseiñian aginketan, etxea etorten zan. Ta, ba, [ama be] asteazkenetan...
- Ta Ordiziko plazan eoten zan, e?
- Ba, ba, ba, bai, Ordiziko plazaa juaten zan.