Lekeitio (Bizkaia)

Gomekin 20 urteko jornala beste jaso zuten

Gomekin 20 urteko jornala beste jaso zuten <p>Gomekin jende asko aberastu zen. Beraiek baporea erosi zuten, baina 20 urtez lan egin barik egoteko beste irabazi zutela dio. Gomak zeramatzan ontzia Alemaniara zihoan.</p>

- Horrek esaten ei eban, geure tabernan eoten zan, Nikanor?
- Nikanor?
- Akordaten jatzu?
- Nikanor, ez dot ezautuko ba!
- Ta haretxek esaten ei eban, karo, gabanak-eta, jentiak erropak-eta, bazterrak erositta ta. Beti gora begira, noiz egueldi eskasa eingo, gabana jazteko.
- Bueno bai, trintxerak eta gauza asko erosi zirian.
- Jentiak gauza asko erosi bihar ebazan /birbazan/.
- Aber, ia, ba hamar milla pezetan zan ha, baiña gaur hamar milla pezeta diru handidxa zan. Baiña guk, guk ekarri gendun materidxalagaz, ekarri gendun materidxalagaz, guk han, ein bir genduan, bapora pagau ez, e? Bapora ez, e? Guk ekarri gendun materidxalagaz han, ba, hogei bat urtin biharrik ein barik bizi ixateko beste bai. Pantxok.
- Bota barrura estaduak.
- Estaduak, estaduak “bete a saber” horra zenbat mangante, zenbat mangante zirin, atara kontuak harek Alemania, Alemania gerria galtzen ta hogei pezeta paga eutsen hareri killua ta guri, bertora ekarritta, hamabost pezeta, “ya esta bien!”.
- Bai, bai, bai, lapurretia.
- Lapurretia? Lapurretia [...] “además” ganera, bazan be ekarritta, itsasun topaniko gauzia, topanikua, han ez eban erreklamaten iñok be. “Unicamente” erreklama zeinkiena berak alemanak, ze alemanentzako kargia zan ha.
- A bai, e?
- Ha Frantzidxara joien ha, baiña bota eben bidxen bittartian honek, inglesak bota eben ha merkantia hondora.
- Ordun alemanak zirian?
- Nortzuk zirian? Nunguak zirin baporak? Jesus, merkantia nungu zan?
- Merkantia? Merkantia Alemanirako, ha materidxala. Karo, Alemanak euan hartunda Frantzidxa ta. “El año mil novecientos cuarenta y tres, el tres de frebero era eso”, hillen hirua.
- Sumariñuenak itxi nau konkortuta, sumariñuk ikustiena. Ta zer eitten eutsuen zueri?

Egilea(k): Paula Zarraua Garatea (Lekeitioko institutua)