Lekeitio (Bizkaia)

Aguazilak

Aguazilak <p>Aguazilak non egoten ziren azaltzen du. Astoz herrira sartzen zirenei kobratu egiten zieten.</p>

Aguazilak non egoten ziren azaltzen du. Astoz herrira sartzen zirenei kobratu egiten zieten.

- Ez zara akordaten han aguazillak egoten zirila?
- Zertzuk?
- Aguazillak.
- Bai, bai, bai. Aguazillak han ta Santa Katalinan, kobraten. Plazara datozen baserrittarrak-eta. Bestia eoten zan Goraburuko zinia baiño goratxuo. Antigueneko, Antigueneko baserridxa eoten zan han. Han egoten zan Domingo aguzilla, ta zubidxen eoten zana... zein egoten zan? Juan aguazilla, ez dakitt, Juan aguazilla-edo. Portalian beste bat. Akabo! Hiru halako, aguazillak, kobraten. Hiru txori handi-edo ez dakitt zenbat ixaten zan, erril bat-edo. Astuari kobratzen.
- Sartzen zirinak, ezta?
- Bai, bai. Sartu eingo zirin Lekitton laurehun asto bai egunin-egunian.