Lesaka (Nafarroa)

Ubiria baserriak erregeek emandako pribilejioak zituen

Transkripzioa

Eta bertze gerra batean, berriz, gerra bertze okasio batean, hemengo… hemengo zerean bezala bertzeak gerran ari zirelarik, hurrengoan bertzeekin joan ziren, bertze honen kontra Sancho el Fuerte edo Sancho el Sabio, ez dakit zein horietakoaren kontra. Eta, berriz irabazi zuen berak, hemengo lehenbizi irabazi zuena. Eta orduan… egin zituen Iruñetik honaxeago bada Miazubi, zubi bat omen da, izena duena hori. Ezkutua horretaz da ezkutu… Miazubin. Eta han egin zituen ito, zintzilik paratu zituen hemengo soldadu denak, errege horrek. Eta kendu zion, hamabostetik… zortzitik beharrean merkatua, hamabostetik paratu zion gero.
Bai, eta gero bazen, tarte horretan, ipurdi erretzaile gehiago izanen ziren orduan ere! Eta orduan bazen gizon aberatsa, bueno, bakarren bat… bakarren bat erregearekin ongi etortzen zena, e! Eta hari erran zion erregeak zer nahi zuen. Eta eskatu zion hark, defuntua, baserri hartako defuntua ekarri beharrean herrira, eta gero hemendik elizara nola hain zen… bila joatekoa, m? Eta orduan, Ubiri baserrian, nik neronek ikusi dut bi aldiz hemen, eta hiltzen bazen hangoa, Ubilgoa, hori zen Ubiri, eta hiltzen bazen joaten zen elizako apeza eta dena bertara defuntua eske eta ekartzen zuten elizara, eta elizan meza… eman, defuntuen meza eta gero kanposantura laguntzen zioten berriz. Hori zen pribilejio bat erregeak emana Ubiriko baserriari. Eta ez dakit ez zen hemen pasatu zelakoz erregea eta eman ziotelako gosaltzen, nik ez dakit zertaz, baina bazuen pribilejio hori.