Lesaka (Nafarroa)

Bataioa

Transkripzioa

Pues... haurra, jaiotzen zen etxean bertan, em... emakumea klaro, partora ja apuroan jartzen zenean, deitzen zuten medikua, eta gero partera bat, eta partera izaten zen gure ama. Eta... haurra jaiotzen zen guztietara joaten zen gure ama. Lesakan erdia bada ere, izanen da aise, batere esajeratu gabe, gure ama sortu berrian medikuarekin han haurra jaiotzen. Eta... horiek denak. Eta... gero, hori pasatu eta... geroago bataiatu behar zen ondoko egunean luzeenaz, luzeenaz ondoko egunean. Eta... portzikaso ere, orduan horrela izaten zen, klaro, eta egit... egiten zen bada egun berean, baina gutxienez bi egun lehenago, baina... biha... ondoko egunengana. Zertaz, bertzela, ez bazen bataiatzen, eta hiltzen bazen haur hura Linbora joan behar... joaten zela errate… erraten zuten, e! Ez Purgatorioa eta ez Zerua, Linbora. Hori erraten zuten.
Bueno, gero haurra jaio, eta biharamunean, lehenagotik izaten dira, aitatxi eta amatxi, e! Eta biharamunean elizara joaten zen, bertze emakume bat haurra hartu, aitatxi eta amatxi... berak joaten ziren elizara, bataiatzera. Eta... han bataioa, elizan sartu eta izkina batean eta segituan, horrela... kuartu... zera... bai, hor...i, katxarro hori burdinazko zerarekin atea egina. Eta han holako... k... pa... palankana edo zer da? katxarro handi hori han. Ateratzen zen ura, eta... aitatxik eta amatxik hartzen zuten haurra. Nik hori, ikusi dudana zertaz ni monagillo egon nintzen. Eta hortik zenbat mila aldiz. Eta gero han, klaro, apezak hartzen zuen, noizbait ere hola egiten zuen, burua sartzen zion han... ba, zer horretan, ura zatia, gatza ematen zion, eta horrela hasten ziren negarrez, garrasika... normal. Eta horrela-horrela bastante denbora, ez dakit zenbat orazio edo egiten zien apezak, eta aitatxik eta amatxik ere egin behar zioten horrela zerbait ere gatzarekin edo horrela... bai. Asike, horregatik erraten da: “Koño! I ata... aitatxi kalkatua haiz” edo “Amatxi kalkatua haiz!” (...). Zen bataiatu, eta... elizan aldare aldera joan eta han errezatu, eta bataioa hori izaten zen. Baina aldian bat, e! haur bat, e! Egun batean suertatzen baziren bi, izanen zen eguerdia edo... goizean goiza edo horrela. Ahalik eta zerena, ondoko egunean egiteko, entenditzen? Zertaz zen bertzela Linbora joanen zela, eta bataiatuz gero ja, trankil egon entenditzen? Pues bataioa hori izaten zen.
Gero, kanpora atera, eta... aitatxi eta amatxi, aberatsa zenak, (...) izaten zen erramutsa. Erramutsak erran nahi du dirua botatzea, ez arroza, e! Dirua. Baina dirua, denbora horretan handiena-handiena bi sos. Pezetarik eta ez, e! Eta bazuen, pezetak asko balio edo zuen! Bi sos... sos bat... ardia, marabedia ere bai, ss... e! Sosen erdia, este... ardia, eta ardiaren erdia marabedia, pentsa ezazu. Orduan... orduan pezeta bat zen... eta duroa botaz gero amerikanoa. Dena baten, haur... haur denak erramu tiratzen zuten eta... dute klaro, dirua izaten zuten lehenago paratu holako paper batean, orain kanbioak izaten diren bezala. Eta han deitzen zuten eta ra! botatzen zen, denak iraulka... han hura... hura hartzera. Eta gero, handik aitatxi eta amatxi, est... hori, este... aberatsa zenak, e! Eta... gehien... gehienak aberatsa gutxi. Pobrea zenak, aunitz haurrik edo esperoan eta: O! Gaur ez dute erramutsik!” Klaro. Eta gero etxera.
Eta etxean... eginen zuten bazkariren bat edo horrela aitatxik eta amatxik. A, bueno, eta hau... izena, hori, inportantea, izena eman behar zen mutikoa baldin bazen aitatxirena, Periko baldin bazen Periko, Jose baldin bazen Jose. Eta amatxi baldin bazen, a... beno... hau... neska baldin bazen, amatxirena, Maria edo zera...