Lesaka (Nafarroa)

Karrika bueltan Tantirumairu jo sanferminak heldu direla errateko

Transkripzioa

Karrika buelta eta, badakizu, siete de julio izaten dira sanferminak, eta, txistulariak, hau hagitz aspalditik heldu dena, nik nire denboran jo dut. Hori da sanfermina heldu delako seinale bat, eta seinale hori da Pascua de Pentecostés, bigarren Pazko eguna. Egun hartan hasten da, m... ba... urtero ez da... este... tokatzen igual. Batzuetan igual maion ere ezagutu dut, doze de maion ere, pentsa ezazu, goiz izanen ziren inauteak, bai, eta gero, aproxima(da)mente... último mayo, primeros de junio. Hori, hori da este... seinale bat jendeak errateko sanferminak heldu direla. Bertze tokietan Hondarribian eta igandero ematen du, neguan eta denean, baina, hori Lesakan, karrika buelta hori... hori izan da, Pentekostes igandetik, igandero edo jaia, Corpus eguna artean, tokatzen zenean San Fermin bezpera bitartean, hori, gero... akabo. Eta, karrika buelta horretan, San Juan igandea ailegatzen zenean, orduan bazen pieza bat sentzilloa, baina hori jo behar zen: Tantirumairu. Eta hol... eta holako da igual... e... este... San Juan eguna jaia zenetik edo... bol... zoaz noiztik Tantirumairu hori. Eta... orduan Tantirumairu hori igandean jo behar da. Bertzea zortzikoa, este... jotzen zen: lo, lo, le, ri, li…
Horrela, tiempo zorziko, bertze igandeetan, baina i... San Juan igandea, veinticuatro de… junio, tokatzen bazen igandea ventiuno edo ventidós edo ventitrés, horrela egiten zen. Baina, tokatzen bazen el diezinueve edo horrela ez, ondoko igandea. Izan dadila San Pedro eguna, jaia izaten zen, San Pedro aurreko aldeko igandea edo... San Juana...ko igandea. Hor, tarte hartan, Tantirumairu hor zen. Eta pieza zen: “La, ra, la, la, la…”.
Hara, pieza sentzilloa, hura ez dakit noizko urtetik heldu dela hori jo behar zen, bertzetan zortzikoa San Fermin bitartean.