Mallabia (Bizkaia)

Lan-istripuak; seguruak

Antzina Mallabian gertatutakoa. Lan-istripuak; seguruak.

Transkripzioa

- […] albañel ixo izen biher bienien, aldamiñu altzatzen, aldamiñue, ta bati komunerako larrixe etorri jakon, bajatu aldamiñun behera ta jun ein zan komuna ta bestik atzera altzau ta ekin otsen biherrien, ta a komunien dauen artien jausi ta hil zien […].
- Hartu ogixe hutsik ez ein.
- Andrie jun jakon: “ bai e, zu hortxe egoten zara da guri pasa jaku biherra” ta “zer pasau da ba?” “e aldamiñu jausi ta egon dizanak hil diela. Ta “es mas” suertie euki dabela komunin eotiaz. Handik urte beta harei alargunari han hil ziran alargunari bosna millo kobratzeko, zera diru etorri jakon, ta andrioi jun ein jakon, ta: “oin be zozer pasaten jatzu zuri” ta “bai”. “Alargun geldittu zirenei bost millo kobrau biher dabe /bidabe/ ta zu beti komunin eoten zarilako ezebez”.
- Komunin eon ziñilako ezer ezin kobrau.
- “Hantxe denpora larrei eitten dozu” ta kobrau barik geratu zan.
- [...] mutil lekitxarra zan, ta jun zan Lekitxora ta barku galdu ein zan, ta ba galdu zirin gizonei ba diru edo segurue edo zera. Andrak [...] nire gizonak[… ] ez zekizien segururorik.
- Bai ba kobratzie nahi […].
- Bere gizona zergaitik ez zan hil. Harek harek ondo ekixen.