Mallabia (Bizkaia)

Eskolan ikasitakoak

Eskolan ikasitakoak <p>Eskola kontuak. Maria Aristondorekin ikasitakoak. Gramatika; Historia Natural; Fisika; Historia de Espa&ntilde;a...</p>

Tamaina:

Eskola kontuak. Maria Aristondorekin ikasitakoak. Gramatika; Historia Natural; Fisika; Historia de España...

- Bueno, nun gabiz? Relijiñuen, ezta?
- Beittu, ta gramatika? Gramatikan badakizu zenbat ikesi gendun guk? Zenbat gramatika?
- Bai?
- Asko, ez?
- Asko. Asko.
- Asko. Horrek danok.
- Maistra ona euki zenduen.
- Ona, ona, maistra ona. Gero geometria. Hori ez jakun gustatzen, baiña "lineas: linea recta, mixta, quebrada, aguda"... Enee!
- Eta ondiokan goguan dakazuz?
- Ene, ene, enee... Nire burutik [ez pasau]... "Espiral, circunferencia"... Hori nungu ' da? Geometriakua "circunferencia".
- Gauza asko.
- Rekuerdo ona dakazu, ez?
- Eta hori erderaz. Erderaz horrek danok, e! Jakin barik, e! Erderarik jakin barik.
- Orduan jakitzen zenduen ze esaten zenduen?
- Klaro, dibujuek-eta eitten bagenkixen-ta! Dibujatzen [banekixen]: "linea mixta, linea recta, horizontal, vertical"... Horrek danok. Ta gero --hori esan dou geometria--, geografia, geografian be errekak eta horrek kontuk. Ta Bizkeiko errekak be bai. Horrek bai euskeraz ipini oskuzen maistrik. Euskeraz, edo... Ikesteko moduen. Bizkeiko errekak. Bai. Ta lekturie --hori, hori be inportantie zan--, maistrian mahaixen bueltan plantau illaran edo zortzi edo hamar ume edo holan. Liburuek eskuen, baiñe zainddu ein biher zendun hau nos datorren, ze segidu ein biher zan ta. Jarraittu ein biher jakon ta. Jolin! Baiñe gustatzen jakun danoi, haren liburuk euken lektura bat "El rey en busca de novia". Ta danoi hoixe gustau! Hoixe "novia" euken bai, ta haxek eitten oskun nobedadie! Haxe, "Neuri allegauko jata", "Ez, neuri allegauko jata", haxe leitzeko. Ez polittaua zan, ta ez [ez bazan].
- "El rey en busca de novia". Bai, lekturie be eukitzen genduen. Egunero ez, baiñe... Bueltan plantaute. Ta eguenetan, eguen goixien --atsaldie jai-- karta bat danon arte. Kartie.
- Idazten zenduen?
- Karta bat han tableruen danon arte eitten gendun.
- Zeiñi zuzenduta edo zeiñendako?
- Ba, bakotxak kontu bat ipintten eban, ta hantxe, kontuek ipini ta kartioi ein. Eguenetan hori kartioi. Ta nere lagun batzuk Bilbon senidiek eukezan, ta "jo!", harek bai! Bilbon senidiek eukezan kartie eitteko harei, ta guk ez geunken Bilbon senideik be. Ta, bueno. Hori zan... Hori sartuko da gramatikan, ezta? Kartak eittie. Ez dakit nun sartzen dan.
- Bai, bai, bai. Gauza asko, ez?
- Gauza asko-asko. Hondiñon, hortik be gehixa ' be bai: "Historia natural" be bai, lorak eta. Arbolak ez hainbeste, baiña lorak... Lora kontuen be... Enee! Ez [...] akordatzen. "Estambres y pistilos", deukenak, loratxuek deukezenak. "Hojas"... Bueno, historia naturalekuek horrek. Gero ikesten genduen fisika be. Fisika ze ikesten [geun]? "Vasos comunicantes". Oin ez dakit nik, baiñe... Baitte, "el agua se compone de oxígeno y de hidrógeno". Edo "El viento" edo... Horrek danok. Oin ez naz akordatzen ezekin be.
- [...] ez zarala akordatzen! Mekatxis!
- Enee! Hori be bai. Azkenengue [izeten] zan "Historia de España". Hori be bai. Baiña "Historia de España" guri amaitzen jakun gerrie-ta baiño aurrerao amaitzen zan. "Historia de España" be ikesten gendun: "los godos y los visigodos". Baiñe...
- Erregiak eta, ez?
- Hasten giñen: "Iberos, Celtas, Celtíberos, Griegos"... Hortik. Erregie...
- "Reyes godos" eta halakorik ez zenduen ikasten?
- Bai. "Los reyes godos fueron treinta y dos o no sé cuántos reyes. Pero los más importantes: Ataulfo, Recaredo, Wamba y [don Rodeo]".
- Joe, zu ikasle ona ziñan, ez?
- Enee! Horretxek. Bai, "Historia de España" be ikesten genduen.