Mallabia (Bizkaia)

Kalera saltzera zenbatero jaisten ziren

Kalera saltzera zenbatero jaisten ziren Kalera zer jaisten zuten; tratura nora joaten ziren. Bi egunetik behin joaten ziren. Esnea, sagarrak, untxiak eramaten zituzten. Oilotokia basoan izaten zuten. Oiloa lokatu.

- Ba, esnia ta... Ez. Sagarrak iños bai. Ni kalera Ermure junde na´ hamabi urte, hamahiru, hamalau ingurura arte be bai. Urte bi ingurun. Egun bittik bat juten giñen. Esne apurre erun, ta han Itturrin bodegie esaten eutsen, ta ardaue ekarri gorutz. Ta bai, sagarrak be bai. Gero konejuk ipintten be hasi giñen, ta eskatu eitten zittuen bezeruek eta, ia konejorik eta... Etxien hilddekue gure izeten eben ha be. Bueno, hori nik itxi ta gerua´, arreba gaztiaue juten zan ta neuk hiltten nittun ta...
- Ta arrautzak eta...?
- Arrautzak bai. Ein zenbat eitten zittuen, ba? Etxe ondotik han handikaldien euen gurin basuen oillo-txabolie. Ta [zukue] emoten jakuen. Ta oillarra be eurekin eukitten eben, ta iños oillolokie txitak ondorik zittula sasixen etara txitak eta... Oillo beste [azeri] be ez dakit euen...
- Eta oilluak, orduan, basuan egoten zian?
- Basuan txabolie. Eurek sartu ta urten eitten eben. Baiña gero aspertu giñen, miruek eta basakatuek-eta hasi zien ta gero ekarri. Ta oin, ba, barruen eukitten dittuu.
- Orduan, esan dozu, arrautzak gitxi, ez?
- Arrautzak... Harek oilluk igul lau-bost urtekuk be egongo zin ta hiru egunetik baten itten baeben igul... euezenok hartu ta etxera. Oin, ba, oilluk urte bittik-edo kanbixatzen ibiltten ga´.
- Oin arrautzie, normalin, honenbeste oillo, horretxen beste arrautza itten dabe ixeixa. Bai. Baiña...
- Baiña emoten jakue euren pentsue, emoten jakue euren gauza danak, baiña... Ordun emon be ez, ta gero eurek be ez. Hori pasatzen da. Oin baserri danetan da oilluek... Bueno! Holantxik.
- Eta zeuek arrautzia jan eta? Basarrixetan umetan goguan dakazue...?
- Arrautzie jan... Bai. Honan, zartankada patata-erriei bat edo ganien botata...