Markina-Xemein (Bizkaia)

Diru-aldaketa: Euzkadiko dirua

Diru-aldaketa: Euzkadiko dirua <p>"Euzkadiko dirua". Txanpon-aldaketa. Lehengo diruari balioa eman zioten gero. Dendetan zorra kartoian idatzita ematen zieten.</p>

- Ta dirue zuk ezetu zendun Euskadiko dirue-eta.
- Hori kanbixua, zelan igerri zenduen-edo?
- Etara eben, dirue diferentie. Diru paperezkue ta baitte monedak be, bai. Baiña diferentiek.
- Ta lehengo diruagaz zer ein zenduen edo ze?
- Lelengo diruai, gero balixue emon dotsen /emotsen/, gero. Bai, bai. Emon otsen /emotsen/ gero balixue.
- Gero kanbixau ein zenduen-edo?
- Bai. Kanbixau eukenak. Bakizu, ordun askok kanbixateko be, ez eban euki be eingo, baiña. Gero, kanbixateko zera etorri zan, bai.
- Klaro jentik dirue euki arren, ez eban balixo ta.
- Ez. Ha baitte dendetan be emote zittuen. Ba, zu juten zaz erosta, ezta? Eta diruik ez daukezu iguel, ta karto baten honenbeste balixo emoten otsuen. ta gero, hurrengun berta jun biher zeñen /bizeñen/ haraz zeraz, kartotxuaz. Ta holantxeik.