Markina-Xemein (Bizkaia)

Dantza eta neska-laguntza

Dantza eta neska-laguntza <p>Neska-laguntza, erromeriatik etxera. Kalabazak egoten ziren dantzan; mutilak eskatzen zion neskari, eta ezetz esan hark, batzuetan. Dantza ona zen komunikatzeko.</p>

- Eta zelan izeten zan mutillekaz hori hartu-emona-eta?
- Lehena, hoixe izeten zan: neska laguntza jun. Neskak baserrixen ta gero, erromerixatik etxa jun biher bazien, ba mutillek begixe jota bauken-edo, gustetan bajakon, ba haretxei laguntza. Holantxeik.
- Ta kalabazak-eta be egongo zien?
- Kalabazak bai dantzan. Mutillek elejidu eitten eben eta neskak nahi ez badau harek kalabazie.
- Neskak elejidu orduen?
- Mutillek, elejidu. Neskak ibiltten zin dantzan, ezta? Eta mutille jute zan neskiai eskatzen. Ta nahi ez baeban neskik, eitten eutsen ba: “ez!”. Ta kalabazie; hoixe zan kalabazioi. Bai.
- Ta gero,neska laguntzen?
- Bai. Gero, neska launtzen. Ta bai, gerotxua-edo urten ta gero plazatik etxera doiela, bidien atrapau te holakoxik. Bai. Ta bakizu, hantxe dantzan. Dantzan komuniketeko ona zan dantzie! Ze han, alkarraz berba eitten dozu, ta dantzie ona zan.
- Ezautzeko modu bat?
- Klaro! Bestelan dantzaik eitten ez badozu, ba ez dozu eitten berbaik be, ta ezebez.