Idi-probetan parte hartzera

Idi-probetan parte hartzera Etxeko idiak harriari tiratzeko gauza zirela probatu ondoren San Isidroetako idi-probara aurkeztu ziren auzoko hiru baserritako idi pareak. Proba egunean, kaleko ukuilu baten utzi zituzten idiak, proba aurretik meza entzutera joateko.

- Oñatiko idi probatan zer? Premiso asko atara zittun-edo?
- Lehenengoa atara gendun behintzet.
- A, bai?
- Idi proban. Ondiok hau beheko Idiazabal eta biok jun giñan, hona, leheningo in gendun Santa Mariñan, harri ha ez dakit nun dauen baiña, harrikin prueba. Prueba itteko, ez genekien idik ibiliko zuten, harria ibiliko zuten ala ez, eta zera lehen, San Isidro egunian zan ta aurretik, Oñatin zenbat idi zeuen ordun, garai horretan ikaragarri egon be, eta Arrasate Mondrauera jun ziren ferira eta feritik etorri, Txarridunian egon eta zera, hona, Sindikatuko Juanek esan, baiña, San Isidro egunerako plazan idikin in bihar zala prueba, harriekin arrastaka in bihar zala ta, baiña Oñatin gu idi probara? Hola zera ta, eta zertu, harek animatu zittun hona, gure aitta eta Idazabalgua eta Elorduiko ta ferien Mondrauen egondakuak danak. Enda gabian hamabixak inguruan aitta etorri xatan, hona, “zer?” “jaiki!” “ze ba?” Ta “oin?” eta Mondrauen egon zirala eta idiak probatzera joan bihar zula, hona Santa Mariñara, harria ibiltzen zuen ala ez probatzeko. Ta “baiña oin?” “Mondrauen ala Santa Agedara zeatik ez zai jun?” ondiok neuk erantzun notsan. Eta, “ez”, “bueno, aldatu, juan ikuillura eta lotu idik” eta juan nitzan, aitta eta biok zerokin Santa Mariñaraiño, ta probatu ta ibilli hartu gendun harriori, erantzi eta ibilli han Santa Mariñako arboladui barrenien orduen kaltzada nola zeon, kaltzadan ibilitta "aprobado"; gure hurrengo bestia, harek be igual-igual, Idiazabalguak be, danak ibiltten ginddun, gu hirurak Idiazabalgua, Errekaldekua eta gu, hiru idi pariak aprabau San Isidro egunian itteko. Bueno, gero San Isidro egunerako ze zan ta, hona, beste bat agertu zala Araozko Joxe Txikiña, Jose Txiki berriz ta, harek ba orduan leheningo jokatu daixela berak, Joxe Txiki, ta horixe in zien kastigau, "ya que" gu apuntauta geontzen eta ha gero ha, eta ha etorri eta leheningo harek, ta ni ibilli nintzan goizian, bi goizian, ta orduan lau idi pare ba, bi goizian eta bi arratsaldian itteko. Goizian fan giñan eta onddiok meza aurretik Santa Mariñara eruen idik eta Mikelen zerien, ikuillura sartu, sartu idiak enda mezetara.