Erreal biko soldata umezaintzan

Erreal biko soldata umezaintzan <p>Altzari dendarentzako mandatuak eginaz ezagutu zituen soraluzetar asko. Pilarren lehenengo soldatak: umezain zegoenean erreal bi eta merienda; Soraluzen hamar duro hilean; eta Garai lantegian 3,20 pezeta egunean.</p>

Transkripzioa

- Nik lehenao jente asko ezaguketan neben, hango jentiok, zeatik gero zela egon nintzan esan dotsuten mueblerixa horretan askotan ba sobren batzuk edo fakturak-edo eureten, […] fan zatez zerana, zerari, izenakin esaten nostain, ta nun dao hori? Eta halako lekutan. Han ikasi in neben ibiltten. Ibiltten ta jentia ezaguketan, jente asko ezagutu neben.
- Rekadista ibiltzen zinan orduen.
- Bai, bai. Gila, labadero […], Gila-ta, bai.
- Eta gero hona etorri ziñanian Garain, bueno, lehen esan dozu umezain egon ziñanian erriel bi ta ...
- Erriel bi ta meriendia.
- Erriel bi ta meriendia pagatzen zetzuen, ta gero neskame joan ziñanian ...?
- Hamar duro hillian.
- Hamar duro hillian?
- Bai. “Y eso era mi jornal”. Hillian hamar duro eta gero pittin bat jaso in nostain, gero ixa hamabi duro, eta bueno.
- Pozik.
- Horixe pozik.
- Eta Garaiñian zenbat pagaitten otsuen.
- Garaiñerako basia zan leheningo hasi giñanian “tres veinte”-edo, gero “seis”, “seis” ta gero ez dakit zenbat zan.
- Baiña horrek hillian zenbat itten eben horrek? Hillian?
- Hillian! Guk hamabostian hartzen geben sobria, guk hillekorik ez geben eueki. Hamabostian sobria.
- “Tres veinte” zan hamabost eguneko lana?
- Ez, ez, egun baikotzekua, egun baikotzekua, “tres veinte” edo “tres cuarenta” edo ez dakit zer zan be, gero “seis treinta”-edo zan, gero ba destajuak-eta.
-Zenbat ordu itten zeuein Garaiñian egunian?
- Zenbat lanordu egunian?
- Zortzi ordu ziran legezkuak baiña gero ordu sartzen itten zanien ba igual ordu pare bat geheixau sartzen geben eta zortzi-hamar ordu. Horreik ordu horreik izaten ziren estrak eta harekin puska bat arreglaitten zan.