Erdaraz nola ikasi zuen

Erdaraz nola ikasi zuen Anaia Madril aldean zauritu zuten. Kataluniar nagusiekin ondo konpontzen zen Maritxu. Goienetxen esnea saltzen zuten kalera, eta erdaldun asko zegoen herrian ordurako. Horri esker, Donostiara joan zenerako, nahiko ondo egiten zuen erdaraz.

-Ta zure anaioi zan gaztiaua zu baiño?
-E?
-Zu baiño gaztiaua?
-Ez, bi urte zaharraua. Aspaldi hil zan, kanzerrakin. Bi anae hil xat nei kanzerrakin.
-Eta hori, gerran, nun eriu eben ba?
-Hori eriuko euen, ba, zeien, hor Madril aldian eo hor eriu zan. Nun ez dotsut /eztotsut/ esango, ahaztuta dakot. Bai.
-Ta zuek ze moduz entenditten ziñain zeuen nagusixakin, katalanokin?
-A, ondo, oso ondo. Neretako oso onak izan zian. Eta porteriak esaten nostan: “Maria,¿ha estado usted en muchos sitios sirviendo?” y “No, es la primera vez que vengo a servir. Estábamos en caserío, no teníamos ni un real y pues he venido así” . “Que mala suerte has tenido Maria.","¿Si?”, “En un año seis chicas ya ha cambiao”, "¿Si? Ah pues no sé, yo no sé, pero pa mí son buenos”. Baiña nei ondo trataitten nindduen.
-Baiña zuk erderaz, ya nahiko erdera bazekitzun ordurako?
-Bai, erderaz… Erderaz guk txikittatik ikasi geben erderaz, zeatik esnia saltzen geben bai baserrittik. Ta hemen kastillanuak, ordurako kastellano asko euen, eta herrira etorten zien kastellanuakin erderaz guk… ez ondo, baiña ondo entenditteko mouan gekixen erderaz.
-Eta katalanak eurak euren artian katalanez.
-Euran artian katalan itten euen. Haik berbaik be ez euen eitten erderaz. Neri bakarrik erderaz.