Ondarroa (Bizkaia)

Nebak umetatik itsasoan

Nebak umetatik itsasoan <p>Bere aitona-amonak txalupa bi zituzten: Milagritos eta San Isidro. Bere neba bat 11 urterekin, etxean ezer esan barik, osaba batekin joan zen itsasora; beste neba be 13rekin joan zen. Bisigutara joan ziren eta bere ama bisigutarako tretzak egiten egoten zen.</p>

-Bai, txalopa bi. Bata zan “Klotilde”, ez, “Milagritos” eta “San Isidro” handixaua. “Milagritosek” atrapaten banaz, “San Isidro” makalaua zan ta, bueno, dana dala. Gero horrek , hor ebiltxen zan gurin atte eta osabak eta anaxe bi be bai zaharrenak, ze anaxeik zaharrena hamaike urte t’erdiaz jun zan itsosa, amai esan baik, osabaz itsosa. Ta anaxe zaharraua, ikusi banin gazti, hamaike t’erdi eukan eta bestik hamahiru. Ordun hamahiru urteku be ba itsosa junz an. Gurin amak esate eban lelengoko soldata, soldata erdixe emoten zan lehen, eta soldata erdixaz ba zinke erosi eban jabonaduri eitteko, ia nahibeste ume giñan-ta. Eta gero ba . Ta juten zin besiuta, ta besiutan akordaten na beti gurin ama tretzak eitten-ta eoten zan besiutako: tabli ipini maxan, etxin lehena eitten zin tretzak eta karnati ekarri ta holako gauzak…

Egilea(k): Oihane Bedialauneta (Ondarroako Institutua)