Ondarroa (Bizkaia)

Kantauri Itsasoko arraina Mediterraneokoa baino gozoagoa. Italiarrak kontserba-fabriken aitzindari

Kantauri Itsasoko arraina Mediterraneokoa baino gozoagoa. Italiarrak kontserba-fabriken aitzindari <p>Kantauri Itsasoko arraina Mediterraneokoa baino gozoagoa da, urak biziagoak direlako. Italiarrak aspaldi konturatu ziren horretaz eta horregatik jarri zituzten kontserba fabrikak hemen. Horietako asko bertan geratu zen bizitzen. Kontserba fabrikak oso aspaldikoak dira, duela 150 urte etorri ziren lehen italiarrak. Ondarroa fabrikaz beteta zegoen Patxiren gazte denboran.</p>

- Bai, eukitten dau bai, gusto hobie, eukitten dau. Baitxe, itsosu be, hau Kantauri itsosue, itsaso brabu de hau, Mediterraneoko itsosuan ta aldin. Eta, Medetarraneoko leatzak edo hamengo leatzak, alde handixe dakar. Ta, Mediterraneoko antxoi edo hamengu, alde handixe dauka. Hamen, oin dala ehun ta berrogeta hamar urte-ta, italianuk antxobie Mediterraneoku ba, elaboraten eben ba, salazoin-ta ipiñtten eben-ta. Baiñe gero denporiaz entera zen, hamengue, gure itsas aldeku, askoz hobie zala. Eta, hasi zin ba, hona etorri, te hamen, erosi arraiñe ta hamen, arraiñe, gatzin prepareten zan. Konserba, saniauten zan holanik eta barrilletan bixaltze zan hara; gero, eurak filetik eitxeko-ta. Ta, gero urtik aurrera jun ahala, eurak hasi zin batzuk hona etorten. Etorri hona, hamen biherra eitxen edo fabrika txikixak ipiñtxen, hemenguai erakutsi-te. Hamen, gero ba, edozemat fabrikante italiano bertan geratu, bertan ezkondu, haren umik-eta jarraitxu harek be, bai. Ta, hemenguai, eurak erakutxi eitzen filetik eitxen-ta hemengo antxoiaz.