Sendabelarren inguruko azalpenak

Osabak belarrak bildu eta sendagaiak egiten zituen. Belar ezberdinak eta beraien erabilera aipatzen ditu.

- Amak ukenduik eta itten al zun? Pomadaik eo…?
- Ez, bueno osaba, belarrak, oain nik’e badauzkat oin e? Pasmobelarra belarrak bai, hakin, harekin bai.
- Enplastoa itteko o?
- Enplastoa ez. Harek itten zun pasmobelarra oliotan, zartagia garbitu, ta oliotan zatitzen zun ondo, ta pasmobelarra kendu, eta trapue halizkoa behar zun, eta heridan jartzeko gaiñen. Ta harek zikiñe ta teleai jartzen zion! Bai, asko izaten zen… Gero belarmiñe. Hori da, zan, ba tensioako.
- Ean in behar zana, infusioa bezela o?
- Miñe?
- Miñe. Belarmiñe beak esaten du.
- Hori izenak esaten du. Eta beste belarrik? Berbenaik?
- Berbena… ez deu asko ibili guk berbenaik. Ez. Hori txibipin. Gero kipola’re bai, igual, txapan jarrita, heridan jarri, hori ez dakit nun jartzen zun, hura’re bai. Ibiltzen zan ordun’e belarra ta hola e? Oain herboristeritan dao, baiño.
- Halare Ordizin farmazie ta beti eon da, ala?
- Bai. Bai, ez hoi bai, bai. Farmazik, eta medikuk, eta hori dena, bai.