Segura (Gipuzkoa)

Doktrina ikasi ezean, komuniorik ez

Doktrina ikasi ezean, komuniorik ez Doktrinara joaten ziren, bai txikitan, bai komunio handia ikasteko garaian. Orduko oroitzapen onak ditu. Doktrina ikasten ez bazuten, komuniorik ez zutela egingo esaten zieten. Matilde lezioa hartzen aritzen zen besteei.

- Eta gero doktrina´re esan dezu juten ziñala?
- Doktriñan ondo pasatu non.
- Bai?
- Elizaa juten giñen doktriña, han doktriñan ondo pasatu non. Doktriñan... doktriña juten giñen txikitan, txikik giñela. Gero ya juten giñen komunio haundie eitteko ikastea. Eta bi alditan edo hiru alditan hartu zien nei doktriñea eta ondo eman non. Eta ordun jarri nittuen beste batzuei hartzen. Horrek... badakizu zer zan ona? Jolin! Nerea nahiz ahaztu, besteana hartu behintzat! Egie da hori! Neurea ahaztu igual baiño besteai...
- A bai, e?
- Beti apaiz bat juten zitzaigun ta besten bat juten bazan, ze bildurre... ze bildurre, asmauko ote gendun. Zeatik esaten zun doktriñaik ikasten ez bagendun, komunioik ez gendula eingo. Ta gu hantxe ibiltzen giñen.
- Ta asmatzen ez bazenduen ze?
- Asmatzen ez bagendun, kastigue berriz´e ikasteko hurrengoako doble!
- Ordun zu eon ziñen, e... lekzioa hartzen edo?
- Bai, lekzioa hartzen eoten nitzen, bai. Ta askok esaten zien lagunek: "Ez esan geizki... ez dakiunik e? Hik ondo dakiula esan, e?" ta apaizek galdetzen ziin: "Matilde, zer? Zer moduz?", ta "Oso ondo danak!". "Bueno...". Haek gustora, ta ni ere bai!
- Bai ba!
- Apaizek´e kargu gehio hartzen ez zonen... konforme.