Segura (Gipuzkoa)

Tabernako lana: berandu bukatu eta goiz hasi

Tabernako lana: berandu bukatu eta goiz hasi Lehengo tabernak nolakoak ziren azaltzen du. Gauean, berandura arte, bezeroak karta-jokoan aritzen ziren. Matilde haiek noiz joango zain egoten zen; eta, goizean goiz, berriro jaiki behar izaten zuen.

- Ta nola zian ordun tabernak? Oaingon antzekok al zien o beste era batekok zien eo?
- Ordun´e ez zien oso xuxenak batzuk, e? Ordun, oain ez dakit zer izango dien, baiño ordun ez zien oso xuxenak batzuk. Azkena egon nitzen taberna hortan, Gaztelu hortan... jolin... goizeko hirurek-laurek arte jendea musen o jokun hasten zien ta hantxe eon behar.
- Eon ein behar!
- Eon ein behar. Nausiik ohia juten zien ta han ni gelditzen nitzen. Atek ixten zittuen ta barrun zerenakin ni gelditzen nitzen.
- Ta eran ze eiten zuen, koñaka ta holakok?
- Tabernan zerenak eo jokun ai zienak? Batzuk, e... kopa, beste batzuk zerbeza, beste batzuk coca-cola ta hola eraten zuen. [Danai] kaso ein behar.
- Bai ba!
- Ta zuk han eon behar! Ta hurrengo goizen zortziretako atzea jaiki ein behar.