Segura (Gipuzkoa)

Ehizarako teknikak lehen

Ehizarako teknikak lehen <p>Lehen, eskopeta zeukanak usoak harrapatzen zituen ehizan. Orduan eskopetak eskuz kargatzen zituen norberak. Basurdeak harrapatzeko, zepoa eta tranpak erabiltzen zituzten.</p>

- Ta ehizen hasi zian hauek... ordura arte usoa-ta ez zan jaten? Ehizen hauek hasi arte...?
- Bueno, bai, eskopetak bazien hamen, eskopetak bazien ta usoa jaten zan. Bueno, uso asko harrapatzen zan hemen. Asko, bueno, esan nahi det, eskopeta zaukenak harrapatzen zittun, botatzen zittun. Baiño, klaro ordun botatzen zendun tiroa, ba, seguro zeon garaien, e? Ez oain bezela "bum-bum bum-bum" eta iapa! ta segi...
- Bai, bai. Kartutxok, gaiñea, norbeak betetzen zittun. Perdigoia erosi, hemen kartutxo gehienak, ehiztari gehienak, takoa erosi, kartutxok eta polborea erosi eta beak kargautako eskopetea.
- A bai, e?
- Bai, bai, bai. Gerogo´re bai, e? Norbeak kargatzen zuen ehiztarik.
- Ta basurdea-ta ehizatzeko ba al zeon ohitturaik? Basurdek eta...
- Botatzeko? zepon. Zepon asko. Zepoa zan ordun asko. Zepo batzuk badare, bueno... hola tirauta, baiño... zepon harrapatzen zuen. Eta lazon´e bai, alanbrekin lazok ein ta harrapatzen zan.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe