Segura (Gipuzkoa)

Segura Erdi Aroan

Segura Erdi Aroan <p>Erdi Aroan, Segurak 8-9 herri izan zituen bere mendean. Gerora, bideak aldatu ahala, herriek pixkanaka askatasuna lortu zuten. Garai batean, 15 eskribau omen zeuden Seguran.</p>

- Segura garai baten oso inportantea izan zan. Legazpi eta danak bertako...
- Bai, bai, Erdi Aro garaien euki zittun, e... zortzi edo beatzi herri euki zittun bere menden. Herrie zeauta zan, harresiz ingurauta zan eta ordun, ba, honea etortzen zien herriok. Gero etorri zan buelta, ba... pixka bat kamiñok-eta aldau zitzaionen beste aldetik gora, ba, ya herrik eskatu zuen een askatasune. Baiño, esan dezune, Erdi Aroko garaien, hori. Hemen esaten due hamabost eskribau ziela.
- Eskribau?
- Bai, "notarios".
- Bai, zerga danak. Eta gero hemen zea zien asko, olak, fabrik... eo... burnie eitten zan garaiek eta hoi danak hemen zeatzen zien.
- Ola asko zeuden, e?
- Bai, bai, bai. Hemen kontrolatzen zien, bai.