Soraluze (Gipuzkoa)

Soraluzera itzultzeko beldurrez

Gerra garaian, Soraluzera itzultzeko beldur handia. 14 urterekin lanean; irabazten zuena amari bidaltzen zion.

- Haura zan bilddurra! Ni bai, e, Martina, ni etorri nitzonan…
- Klaro, “porque habiais andado mucho”. Guk ez. Ni handikan etorri nitzan, ba… Baiña gustora neuan lekutik etorri ein bihar, fabriketan asko irabazten zala ta… Hogei pezeta emoten zosten han hillian. Hogei pezeta. Ta Eibar-Vitorian, —orduan Eibar-Vitoria zeuan autobusa—, txoferrari sobre batian ipiñi lau duro zidarrezkuak ta ama Gila-neko aurrian zain.
- Sobria hartzeko?
- Sobria hartzeko. Lau duro.
- Ekitzen zarz pentsatzen ta… baiña, zela? Zela? Zela kanbixau da…?
- Lau duro, zidarrezko duruak. Ta Eibar-Vitorian txoferrari emon ta ama Gila-neko aurrian zain. Txoferrari…
- Haura hartzeko.
- Orduan, umetan, gehixena gerra-denporan pasauko zenduen, ez? Bueno, umetan edo gaztetan…