Soraluze (Gipuzkoa)

Errekan arrantzan

Errekan arrantzan Arrantzan ere egiten zuten ibaian. Batzuek haitzpeetan eskuarekin harrapatzen zituzten arrainak. Aingiratan nola egiten zuen euren ezagun batek.

- Baina behin uda allegau ezkero, beti uretan hantxe, hantxe, beti ibaixan.
- Ta bestelako ze gauza gehixao eitten zian e ibaixan? Baiñua…
- Baiñua e.
- Arrantzia.
- Arrantzan, arrantzan bai, arrantzan asko gaiñera e, jolin. Kaiñiakin ta, bueno bueno…haura izaten zuan e, bazuk e heizpetara juaten zittuazen, heizpetan, harzera eskuekin, ta beste bazuek eitten juen e honek e zapateruan ta aitta ta horrek e jaken e kordel bezelakuakin harze eban e anzuelua ta txitxariaz sartu heizpetan.
- Zuluetan.
- Zuluetan sartu, ta euki piskat eta trak, eta aingiria. Aingiratan.
- Hola sartuta, norberak anzuelua sartuta?
- Bai bai bai. Berak norberak sartuta uretan ta hartu sartu e barilla bezelako baten pitiakin ta anzueluakin ta kanaloiakin ta sartu ta euki ta etara ta aingirak etaratzen.

Egilea(k): Arianne Unamuno (Badihardugu Euskara Elkartea)