Urnieta (Gipuzkoa)

"Bar Ongi Etorri" "Bar" soila bihurtu zenekoa

"Bar Ongi Etorri" "Bar" soila bihurtu zenekoa <p>Osaba-izebek taberna zuten, "Bar Ongi Etorri" izena, eta gerra igaro zenean Francozaleek "Ongi Etorri" ezabatu zuten euskarazkoa zelako. "Bar" geratu zen soilik. Eurei ez zieten euskaraz egitea galarazten, ez zekiten erdararik eta.</p>

Transkripzioa

-Gerra denboan'e geo nee izebak eta osabak zuen taberna, jartzen zun "Bar Ongi Etorri". Eta, klaro, Francon denboan "Ongi Etorri" borratzen ai zien ta "Bar" utzi zuen. Ta bi gizon, eta nik izebai galdetzen emen nion: "Ze ai dia gizon hoik?", eta "Zikiña zeon eta pintatzen" izebak esaten ziten. Eta "Ongi Etorri" kendu ein ziyuen euskerazkua zelako. Osea ke "Bar" solo.
-Eta ametittu egin bihar?
-A, biharko.
-Zer esango zenien.
-Ez zeon han ezer esateik. Ta euskeraz hitz eitia, bueno, gui ez ziuten galarazten euskeraz hitz eiten baiño [...] askotan aittu nin nola galaazten zuen euskeraz hitz eittia ta.
-Eskola maistra kastillanak jartzia nahiko galaraztia da.
-Bueno. Gui ez ziun euskeraz hitzeitten galeazten, nola hitz egin bihar gendun?, ez ginikin erderaz eta.