Usurbil (Gipuzkoa)

Umetako jolasak: arkume hezurrak

Umetako jolasak: arkume hezurrak Arkume-hexurretara nola jolasten zuten. Txapak. Hankak harrapatzen, bikotan...

Arkume-hexurretara nola jolasten zuten. Txapak. Hankak harrapatzen, bikotan...

-Esan dezu jolasetan ibiltzen ziñatela arkume-hezurretan.
-Arkume-hexurrak ba al dakizu zer dien? "Tabas".
-Nola jolasten da hortara?
-Hoi? Hola bota, uneta, doneta, [deceta] hola izenak eta han jokatu. Eta nola iten zan, nik galdu det, bestiak, nik galdu det bestiak. Eta hola. Eta txapetan, hola txapak bota zenek urritiyo bota ta hola.
-Urrutiyo txapak botatzia zan kontua?
-Txapak zerbeza boteillan eta txapak bezelako hoik. Hoik hola bota ta urrutina zenek botatzen zun, irabaziz. Ta hankak harrapatzen. Bikotan...
-Zer zan hankak harrapatzia?
-Nola esango dizut ba nik. Korrika jun eta bule ein ta korrika. Hor zintzilik jarri konparazio bateako hortikan eta zu atzetik jun eta harrapatzen bazizun hanketik ya galdu zenun zuk. Bestiak, zuk berriz, ta hola.