Usurbil (Gipuzkoa)

Dantza lotua uztea, negozioa egiteko beste modu bat

Dantza lotua uztea, negozioa egiteko beste modu bat Erromerietan dantza soltea egiten zuten. Dantza lotua debekatua zegoen leku gehienetan, San Estebanen ezik. San Estebanen, hala ere, relikiak izaten ziren eta erretoreak dirua ateratzen zuen handik.

-Erromerietan eta dantzan egiten zenuten?
-Ze dantza klase?
-Dantza librian. Zeatikan Usurbillen plazan ez zeon helduta ibiltzeik. "Agarrao" ez zeon; Zubitan'e ez, eta bakar-bakarrikan San Istebanen. Bai, eta San Istebango erretoriak esaten zun: "Emiak arra nahi dik, emiak arra nahi dik", ta San Istebango erretoriak jotzen dunian kanpaia, "relijiak" jakingo dezu zer dan, ezta?, "relijias", santun relijik, San Istebanek, harek jotzen zun tin!-tin!, tin!-tin!, tin!-tin!, ta danak juten zian muxu ematea relijiai, ta diruba botatzen zon, ta harek esaten zon: "Nik uzten zet baltsian iten, baiño diruba're nei etortzen zaitela. Bai-bai, hoi beak esana, beak esana, bai.
-Ta jende asko juten zan orduan?
-Bai, asko. Ta san Istebanek zun, reliji horrek karetxak sendatzen zittun. "Orzuelo" edo karetxa zer da? "Verrugas".
-San Estebanek?
-Bai. Ta jendiak fedia, fedia, fedia. Hara jun eta ttin!-ttin!, ttin!-ttin!, ttin!-ttin!, eta jendia tak!, tak!, tak!