Zaldi-karroak, Zarauztik Donostiara joateko garraioa

Zaldi-karroak, Zarauztik Donostiara joateko garraioa <p>Markesak eta kondeak etortzen ziren udan. Zaldiekin tiratutako karroa erabiltzen zuten Zarauztik Donostiara joateko. Zaldiak nork erabiltzen zituen garraiorako. Lehenbiziko kotxea nork ekarri zuen Zarautzera.</p>

- Negutikan udaa ziharo kanbiatuko zan anbientia, ezta?
- Hoixe!
- Bai, udaa... udazkenen eoten zian hamen Marqués de Narros y Conde Real. Ta Duque de la Vega zea hoiek, bixki hoiek eoten zian zean, gabonak arte iya. Automobilla 're beayena zan hamen lehenbiziko... Ni zaldiya ta karruak, geo zaldiya ta kotxiakin, Zarauztik Donostira ezautu nun. Ez zan automobillik Zarautzen. Txertubik lehenbiziko ta geo zeakuak, Marqués de Narros y Conde Real, Marcelino ta Javier zian hanguak. Mutil zaharrak biyak. Geo...
- Txertubi hua kamionakin ta ez al zan ibiltzen?
- Zein?
- Txertubi kamionakin ta ez al zan ibiltzen?
- Bai, geo... Geo kamiona lehenbiziko ekarri zun zeak, Salbidek zeara, furgoneta, bueno, zea, remolkeko txiki bat. Beste dana leheno zea, iriyakin: [...], Telleikuak iriyakin, Manuel Mari, danak iriyakin, zean [...]. Eta geo, zeak, este... Goletikan 'e zea, zea, Otamendin 'e zaldiyak zaben. Ta San Pelaion bertan zian Telleikua, hamen, estankera honen aita, aita ez, aitona. Ta, hiru San Pelaiokuak zian, zeak, kotxeruak, Zarauztik Donostira. Zaldi bakarrekua izaten zan, zea, kotxe [...], partikular jun nahi zunantzat. Ta bestelakua bi zaldiekin [...], lau launekua o. Hoixe zan Zarauztik Donostira. Hori zan. Lehenbiziko...
- Zarauztik Donostira 're uain bezain sarri ez ziñaten ibiliko garai hartan...