Zarauzko Euskal Jaia betidanik ezagutzen du

Zarauzko Euskal Jaia betidanik ezagutzen du <p>Francok ez zuen Euskal Jaia kendu. Betidanik ezagutu du irailaren 9ko Euskal Jaia. Denak jantzita joaten ziren, baina ikurrina debekatuta zegoen. Lehenbizikoz Iparraldean ikusi zuen ikurrina.</p>

- Ta euskal dantza 're iten zenuten, ordun?
- Ez, zea, fandangua ta, zea, plazan, zea tanboliñakin jo, txistuakin, ta holaxe, besteik ezer ez.
- Ta libre zeon hori?
- Bai, bai, bai, hori bai! Hori bai, beitu. Franco ez zan ausartu Zarauzko Euskal Jaiak kentzen 'e. Danak kendu zitun eta Zarautzen beti-beti-beti-beti-beti Ama Birjiña Arantzazuko egunian Euskal Jaia in zan, in zan, Franco garaian ta Franco pasa ta Francon aurretik.
- Beti ezagutu dezu?
- Bai. Hua ez zan ausartu hoiek debekatzen. Ta egun hartan danok juten giñan Euskal Jantzi... a, ikurriñik ez, e! Ikurriña nik, Frantzira juten giñan ezautzea, nolakua zan ikurriña. Ez, lehenbiziko aldiz Frantzin ikusi nun ta near in nun. Ta zergatik near nik ez nun ezautzen, ta? Emoziyua! Ta nundik dator emoziyo hori? Barru-barrutikan, zergatik nik ez nun bestela behiñ 'e ezer 'e aitu ta. Hua ikusi nunian nearrez hasi. Ze iruitzen?
- Ze urte zan hori?
- Bueno, ya hamalau, hamabost o, e, ya koxkortuta, e! Aurretik ezta ezautu 're, ezta, ezta, ezta... Ezta, bueno, bueno... "No teneis que hablar el vasco porque sino no tendréis ninguna expresión luego el día del examen".