Zestoa (Gipuzkoa)

Eskolara sartzean errezatu

Hizlaria(k): Unanue Alberdi, Xabier

Eskola nazionalean La Sallen baino bigunagoak ziren. Xabierrek eskolara sartzean errezatu beharra izaten zuen.

-Eskolara sartutako garaian eta kantatu beharrik izaten zenuten?
-Ez.
-Bai-bai, nik badakitt hori. Hemen La Salletarrak egon zienian’e, eskola nazionala bazeon, ta nere anaiya zaharraua eskola nazionalekin eon tzan. Bi eskola zien, La Salletarrena, San Josekua, eta gero eskola nazionalekuak. Eta hoiek kantatzen emen tzuen, kantatzen emen tzuen, baiña guk ez gendun ezautu. Guk La Salletarrekin guk kantau ez, guk aittaguria errezau eskolan sartzerako, filatan sartu eskolara eta Santo Kristua eta hiru-lau irudi, hori betikuak eta errezau-ta. Baiña eskola, guk eskolan kantau ta sekula ez. Guk ez giñun ikasi frankismoko signoikan. Eta baten batek esaten badu behintzat, neekin egondakuak. (Zerian egondakuak) bai, eskola nazionaletakuak bai, baiña guk ez.
-Eta eskolara zer arropa eraman behar izaten zenuten?
-Normala.