Ziordia (Nafarroa)

Zerri-hiltzearen inguruko azalpenak

- Nola?
- Eta kontatuko duzu, euskaraz, nola egiten den hori?
- Nondik?
- Ukuluti!
- Ikuluti; geo... gizonak, ez!... txerria... matarilia, gantxo bat! sartzen du gantxua; ta geo? gantxua sartuezkeo, gizonak arrapatzen diai ankatati ta... besoti, ta botatzen dei maiara, ta geo... materilia, ori? sartzen du kutxillua, ta gero andra bat...
- Nondik sartzen dio?
- Lepotik! ta geo? andria? bildu... tzea, odola, tzea... odolkiak iteko; ta geo? erre, txerria erre, zea...
- Bai, bai, lastoakin-da ori. Geo, ur... beruaki(n), lemizi, teilaki(n), ta gero kutxilluakin kentzen da.
- Teilarekin zer egiten da?
- Tzea, kendu... dana, da geo? kutxilluakin? raspatu ondo, ta geo? kolgatu! geo tripak at(e)ra? lemizi... lepua, ba... puska bat, kendu emendik... nola esaten da ori?
- Zintzurria edo?
- Bai... paparakia, para-parakia; paparakia... kendu, ta gero ori, gaubian, danok... jaten da paparaki ori? ta... gibela, dana, familia gutzia... jan! geo kafia ta... kopak eta... fuego orduan!
- Eta gero, zer beste egiten da txerriaren haragiaz?
- Gero, urrengo egunian, partitu dana... tzea, urdaiya ta jamonak eta... gero, magrua, ura... txorizuak iteko, lukaika iteko, ta... gil-birikak, eta... aragia... txarrena, ori... iten da... zea, birikak! txorizua baindo... txarro, txarro(g)o, ta geo? txorizuak eta... ein? da geo kolgatu, sekatzeko, sukaldian!... kia iten dok, iten dia, kia pixkat... sekatzeko, ori, ta... jamonak? pues, ta... jamonak, kolgatu! sukaldian ee, danak, ta... urdeiak ere bai. Ta geo, familia guziai... –esaten da, presentia!– ematen dai... odolkia, ta geo... gibel pixkat, bildu zeakin: baria, o nola esaten da?
- Barearen ondoan, nola?
- Eztakit nola esaten da ori.
- Barearen ondoan?
- Barian onduan duka ori, zea, dana... zer da ori?... sebua bezela dok ori.
- Bilgorra edo? manteka edo?
- Mantekea bai, bai, mantekea... baia ori ez, ori dok zea bezela, orrekin bildu...
- Gibël pixkat, geo... urdai pixkat, ta, familia guziai, pixkat, probatzeko, danok; familiak eta... ami-, amiguak eta danak!
- Aizkiriak, bai; akabo!

Egilea(k): Koldo Artola Kortajarena