Zumaia (Gipuzkoa)

San Migelgo eskola

San Migelgo eskola Eskolara San Migelera joaten ziren. Bere alabak ere hor ibili ziren. Eskola izandako eraikina zein zen. Inguruko ume guztiak bertan biltzen ziren eta hogeitik gora izaten ziren guztira. Lehenbizi apaiza izan zuen irakasle eta komunio txikia ere harekin egin zuen. Gero don Joakin etorri zen. Gerra baino lehentxeago diputazioak eskola jarri zuen eta bertara joaten ziren inguruko ume guztiak. Oinarrizko kontuak ikasten zituzten 14 urtera bitartean.

- Eta eskolara ta nora juten ziñaten?
- San Migela.
- Bertan zan, eskola bertan zan.
- Hoixe. Oain dao, hantxe dao, oaindio hor ziok.
- Ez, ez, ez. Sarreran exkerreta nola dao zea […], hua eskola dek, bere eskuduakin ta zeakin ta dana. Hor, hor daon, hogeitaka… hori in zanian, hogeitaka lagun [eukitzen] zituen eskolan.
- Bai, e?
- Hamasei baserri ta dana, jende guztiya danak horrea etortzen hittuan ordun.
- Ume asko!
- Bai ba, danak. Ta gurian´e, guk´e, gurek baitta, gure alabak’e hor ibili dittun zean. Nik´e bost, ta gehienak hor ibili hittuan. Ta geo hor zeatu zanian, saldu zanian eo, batzuk alde in ziyen […] ta karo, hor ziok geldiuta…
- …oain bota in behar duela ta.
- …noiz ein zian eskolak? Zuen denporan?
- Bai!
- Errepublikan, o?
- Bai. Ni lehenengo, apaiza huan zea, […], nola zan zea? Famatu hua… Akordatu […] batian!
- Ba, bardin da.
- Ta haekin hasi nun eskolan ta komuniyo txikiya´re bai, haekin. Ta geo, etorri huan Don Joakin, ta hua han ai giñala ein ziyen zea, eskola hori, Diputaziyuak in zin.
- Justo gerra baiño lehentxuo, ez?
- Bai, bai… Ez! Bai, gerra baiño lehen, bai, izango zan, bai.