Zumaia (Gipuzkoa)

Itsasoko urari algen ura gehitzen zioten

Bainuetan ooldidxa ere botatzen zuten, harraldean hartutako algak. Mediku batek esan zion algak ere onuragarriak zirela osasunerako. Itsasoak ekartzen zituen harraldera eta eskuz biltzen zituzten. Ondoren, egosi, eta algen ura botatzen zen bainuetan. Ur beltz-beltza izaten zen, oso osasungarria.

- Ooldidxa.
- …nundik ateatzen zan?
- Haitzetik.
- Baiña nola, nola jasotzen zan? Sariekin o?
- Ez, ez, ez, ez, ez!
- Eskuz, o?
- Ez, ez, ez! Hara, gure aittak hori zea bat hartzen zuen, bere… ohitura zuna! Mediko batek esan ziyon urtiakin, "Joakin, está usted trabajando al revés". "¿Por qué?" gure aittak, eta "Porque en la peña he visto yo unas algas que son maravillosas". Ekarri giñuzen, ta hala da, hala zan. Eta, esaten dizut ba, hemen Hotel Amaia zan, Hotel Amaia beteta eoten zan. Ta jende asko juten zan. Hala hasi giña ooldi haidxekin, eta primeran. Gaur´e billatuko nuzke nik haura asko!
- Eta nola hartzen zun, ooldiya ta, nola ta noiz hartzen zun?
- Itsasuan haitzak ekartzen zun. Iten zitzakon, belarra iten zakon bezela, eta orduan, ra! ebaki eta otarrea, ra! ebaki eta otarrea. Ta geo, itxea etorri o gora jun, egosi eta haren hura beltzakin zeai, zeai eman, baiñu beruai eman.
- Bel-beltza ura?
- Bel-beltza. Hura gorputzai ematen zitzakon.
- Eta ooldiya zer zan, beti klase bakarra, o? Edozeiñek balio du, o?
- Ez, ez, ez! Danak ez due balidxo! Espresamente ooldidxa, gaur´e billatuko nuzke nik! Baiña nik, "nanai de la China"!