Zumarraga (Gipuzkoa)

Itsasakorta soinujolearen historia

Itsasakorta soinujolearen historia <p>Itsasakorta soinujolea famatua izan zen. Oso soinujole ona eta mutil ederra. Zazpi neska haurdun utzi zituen eta Ameriketara joan zen ihesi. Paperak egin arte ezkutatuta egon omen zen baserri batean. Suerte txarra izan omen zuen han.</p>

Transkripzioa

- Harrek soiñue jotzen zeakin ikasi zon, Itsasakortakin. Itsasakortak gero Amerikaa eo ihes egin zon hamendik. Garai hartako soiñujoleik onena. Jose Oria zaharrakin “el año veinticincon”etaratako diskok oindik jotzen dittue harenak, e? Itsasakorta. Amerikaa ihes ein zon, baiña han´e apenas suerteik izan zon. Garai haitan zan onena, soiñujolea. Ez al dakizu hari ze pasau zitzaion? Ez? Beak aiña kulpa izango zuen harengana juten zienak. Zazpi neska kargau zittun harek. Neskak atzetik. Mutil earra ta, soiñujolea ta. Ta geo… geo halako jaleua!
- Eta ihes egin behar izan zon.
- Bai, ihes. Hamen eon omen zan ezkutauta. Barrio […] kuarton baten, papelak eiñ arte. Ta papelak arreglau ziuenen Amerikaa. Baiño han´e suerte txarra izen zola esaten zuen. Ez gehio behintzat honutza…
- Ez zan gehio etorri.
- Ez.