Arantza (Nafarroa)

Arrainarekin gertatua

- Eta arraina, autobusean ekartzen zuen zure aitak?
- A, bai! Arraina. Joaten zen… horrat... portura, gure aita, eta han ikusten bazuen horrela... ailegatu berria, sardina edo antxoa, eta... hori ere bai, berdela ez, bertzea...
- Txitxarroa.
- Txitxarroa. Txitxarroa eta horrela, hori, merluza eta holakoak milagroz, horrela, eta horiek, ja honarako garestixkoak ziren. Horrela, tokatzen bazen tartean horrela, ekartzen zuen, bai. Baina, jeneralean hori, antxoa, sardina eta… txitxarroa eta horrela. Eta gero hura ailegatzen zenean: “Hala, badugu sardina!”, eta gu hortxe herri guztitik: “Bueno, sardina!”, eta denak platerekin han. Joaten zen istantean hori. Jendeak erosten zuen, e! fresko-freskoa.
- Zuek saltzen zenuten? Edo tio Jenarok?
- Bai, bai ez, ez, guk, guk. A! Eta Jenarok egiten zuen... hura larunbatetan joaten zen, eta hark ere ekartzen zuen larunbatetan, bai, hark larunbatetan ekartzen zuen eta… plantak ere bai, aza plantak eta… porru, eta plantak, eta... hark puska ekartzen zuen eta hor elizako... Errontenko atea... edo zera baita, hor jartzen zen, esto... pareta horretan, eta, han saltzen zituen horrek. Eta horrek ere egiten zuen, horrek ere enkargo eta... Irundik aunitz egiten zuen.