Arantza (Nafarroa)

Igandeak

- Lehen igandeetan izaten zen hemen akordeoia,ez?
- Igandero... bai, eta jendea biltzen zen... e... kanpotarrak ere etortzen ziren franko igual arratsaldean, neskaren bat ezagutzen baldin bazuten edo... nobioz edo hasiak igual, eta… etortzen ziren. Eta beti izaten baitzen, hemen gero Arantzan akordionista aunitz zen, beti bazen akordeoia, bat ez bada bertzea. Bai, Ebarixto eta, gero hau Gregorio (...), gero Jabier Errota bertze kordionista, eta, bertzea Itxeberrikordan Fermin, eta… Juakin... Juakiñ hau…
- Eta hori ze izaten zen gorapean?
- Plazan... euria baldin bazen gorapean. Baina gorapea eskas izaten zen, jendea aunitz biltzen zen...
- Eta neskak mutilekin dantzan?
- Eta apeza? Apezek zer erraten zuten?
- Kastigatu?
- Bai, Hijas de María, izaten zen Hijas de Mari-koak, oraindik ere badira... Hijas de Mari-koak. Hijas de María erraten diot nik ere... ez bada esposatzen... zuek Hijas de María zarete.
Eta, bertzeak luistarrak berriz, mutilak... gu hor ibiltzen ginen medaila zuri edo... zuria eta azula, medaila handi bat, horrela paratu eta, hori... igandero komulgatzera.
- A, bai?
- Hantxe. Eta ale... hij... hori... berriz Hijas de Mari-koak, eta, dantzan ikusten baldin bazuen apezak neska… mutilekin, botatzen zuen Hijas de Ma(r)i-tik...
- Eta mutilak?
- Eta… Mutilak? Ez dut uste hainbertze... baina, neska ez bazen ibiltzen, mutila ez zen ibiliko... (...).
- Eta hori zer, neskak esposatu artekoan hor egoten ziren edo zer?
- Bai. Gero bertze ordena izaten zuten, esposatuz gero bertze ordena da, hori... Hijas de Mari-koak... solterak…