Arantza (Nafarroa)

Eguberriak

Agur Jainkuak
(d)iguela nola,
egun handi bat dekarran.”

- Dena bertsoak.
- Eta, bertsoa lehenbiziko poliki, baina mantso samar atea irekitzen bazuten, orduan has… zitzaion bertsolari hura... pikatzen.
- Atakatzen, ez?
- Bai, (...) aunitz etxetan sartzen zen orduan, baserrietan, herrian ez baina baserrietan... eta... izaten ziren igual… gaztaina errea zare bat e... gaztaina zarea, izaten zen gaztainentzat espresa zarea. Eta hura bete hantxe, trapu batekin tapatu bero-beroak, eta pozik jaten ziren gaztaina eta ardoa. Eta, bertze etxean aterako zituzten gazta eta ogia, eta bertze etxean zerria hil berri samarra edo, txistorra eta ogia, eta...
- Eta zertaz egiten zen bi egunez?
- Gero, bailea jo eta kean, hemen arestian erran dudana orduan izaten zen aunitz, eta neska aunitz eta baserrietan prest egoten ziren, maja jantziak, eta, dantzan ibiltzeko baserrietan.
Bai, gero etxeko neskak eta igual auzokoak bata bertze etxeren batean baka... bat baldin bazen edo joaten zen bertze baten etxera eta, han akordeoia jotzen zuten eta, dantzan, han ez zuen apezak ikusten... dantzan.
- Eta hori nola ibiltzen zen, auzo bakoitzean kuadrilla diferentea? edo nola zen hori?
- Bai. Bai, e... arestian erran duguna e... orduan bereizten zen, gu herriko kuadrilla, dena herritarrak, eta Azkilarrekoak igual...
- Han.
- Bakoitza bere auzoan.
- Ez, ez, e... ibiltzen zen, denean, bueno, bi auzo horrela egiten ziren. Baina ez zen behinik behin... bue, bakoitzak bere auzoan, nola zuen andregaia edo horrela igual izaten zen eta...
- Gauza bera, igual.
- Eta zergatik bi egunetan?