Arantza (Nafarroa)

Lamina tximiniatik beheiti

Transkripzioa

- Pues hori, ge… pertsona bat aritzen zen arratsetan, ja bertzeak denak ohatzera joaten zirenean hori egiten, txapin haria, txapinak egiteko, orduan txapinak nola egiten ziren, horrekin, esto... ardien...
- Ilearekin.
- Ardia, bai. Ardiaren kentz... mozten zaien horrekin egiten zen ile... ilea, bueno, horrekin, egiten zuten txapin haria erraten zen. Eta hura egiten aritzen zen, eta, etor z... etortzen zitzaion beti esto...: “Zu... ekarri...” hori, gero hark idu... egiten zuten baratxuri zopa, gero ura hartu eta ohatzera joateko, eta:
- Ekarri baratxuri zopa! Ekarri baratxuri zopa!
Etortzen zitzaion beti arratseko hamabietan bat, lamina. Eta horrek baratxuri zopa. Eta baratxuri zopa ematen zion fregadera azpitik baratxuri zopa. Eta, klaro, ja aspertua hori, andre hori, izutzen, aldiro hori egiten, eta:
- A, bai! Gaur geldituko naiz ni!
Eta, gizona gelditu, arratsean, eta, sartu… etorri zaio lamina, eta:
- A! Zu ez piriri-piriri! –horrek fina egiten baitzuen– Zu pordok-pordok! –horrek zakar egiten– Zu pordok-pordok!
Eta, hori, isilik eta (...):
- Zu nor?