Arantza (Nafarroa)

Urrezko ezpata

Transkripzioa

Emakume bat, lamina horietakoa pues… familia izaten hasi da eta, partoan, eta, emakume bat bazen komadrona egiten zuena, orduan komadrona ezke… edozein emakume ziren, las más atrevidas erraten den bezala. Eta, “Ja! Honelako emakume komadrona ibiltzen da hor eta joan behar diagu, ea atenditzen digun guri”.
Lamina hori, edo sorgin horiek joan dira, erran diote eta, bai, bai, joanen dela segituan. Eta, bueno, emanen diotela… rekonpentsa ona. Emanen diotela rekonpentsa hagitz ona. “Bale”. Joan du (sic), ume hori hartu du, garbitu, moldatu, beztitu, eta, jarri dio eta, etxera abiatu dira, eman diote ezpata urrezko bat, ederra.
- Begira, zuk e… ez begiratu atzera, atzera begiratzen baduzu erdia kenduko dizugu.
Bazihoan eta bertzeak kristoren musikarekin atzetik eta… alegria ikaragarri, konpaintzen. Eta, atean hanka bat sartu du eta, atean hanka bat sartu duen denboran bertzea kanpoan tori, tak! begiratu du gibelera eta tak! kendu diote ezpataren erdia.