Bera (Nafarroa)

Hildakoa non kontzen zen

Transkripzioa

- Hori, hemen, bueno... ai! zer etxean erraten duzu? Hori, salan hemen. Mahai baten gainean paratzen zen edo… banketa batzuetan gainean paratzen da, eta… etxean. Eta orain ere bai, bada tanatorioa baina oraindik etxeetan hori... egiten da.
- Eta paratzen zitzaion horrela, kandelaren bat, ez?
- A! bai, bai, kandela, hori, bedeinkatua, hori... Kandelero egunean bedeinkatutako kandela, bat edo bi edo baldin bazenituen, bada haiek paratzen ziren, haiek bizturik paratzen ziren.
- Eta hil kutxa eramaten zuten barrideek, ez? bueno... edo auzokoek.
- Auzokoek bai. Auzoko mutilek eramaten zuten, eta gero haiei ematen zitzaien afari bat. Eta monagilloa... oi! monagilloak, hori... sei kandel… mutikoak eramaten zituzten aitzinean eta haiei ematen zitzaien saria, bueno... zu... zuri iruditzen zitzaizuna edo zuri... zuk nahi zenuena ematen zitzaien.
- Eta Beran eta Etxalarren diferentea da, ez?
- Bai, bai, hori, Bera eta Etxalar diferentea da, e... ze hemen solteroek eramaten zuten, eta han soltera hiltzen baldin bazen, ezkonduek eraman, eta ezkondua hiltzen baldin bazen, solteroek.
- Eta ofrendak egiten zenituzten?
- Eta ofrendak bai, hori… joaten ginen elizara eta… apeza ere, joaten zen apeza eta monagilloa, hori, zaku batekin, eta ematen genuen olata erraten genion, olata zen holako... hori, ogi txiki bat, polita, e! Eta harat botatzen zenuen, eta… eta sosa, bandejara. Sosa, seguru orduan zentimoak ziren, e! sosa esaten genion.
- A! eta gero, norbait hiltzen zenean etxe batean bi urtez hori...
- Be... beltzaz.
- Bai, eta bi urtez elizara familiako norbait, ez?
- Bai, bai, bai. E hori... eta ez baldin bazinen zu posible joatea, bada paratzen zenuen ordezkoa, eta ordezko hari pagatzen zenion. Eta baziren emakumeak bada horretara dedikat... dedikatzen zirenak, zertaz ez zuten bertze etorkirik eta... bueno, edo pixka bat laguntzeko edo... zutenari, zuten irabaziari, erranen dugu.