Bera (Nafarroa)

Portulan laminekin pasatutakoa

Transkripzioa

- Lamixeneko erreka hemen dugu, hemendik beheiti berehala erreka, eta orain nahiz izena mudatu omen diote, bai, orain hor ja paratzen diote Zia, Zia erreka, dena, ez dakit zerengatik. La... laminak omen ziren hor, eta Portula da hor baserria, lehenbizikoa, eta, han, egun bat amaj... ama... amagarroari erran omen zion erreginak:
- Ama, iruditzen zait haur hau trukatu digutela.
Eta:
- Bai, bai, hau... hau ez da, ez da gure umea.
Eta:
- Bai, hori ai... aise ikusiko dinagu.
Hirurehun arrautza paratu su ondoan, eta, lamina izaki hura eta, sehaskatik burua altxatu eta:
- Baditut hirurehun urte eta ez dut behin ere horrenbertze eltze txiki ikusi su ondoan –erran omen zuen.
Eta orduan bertzeak horrekin, ezpelarekin joka hilko zutela eta bueno, ez, ez, barkatzeko eta haurra ekarri... haurra ekarri eta paz y bien. Kue... kuentua da hori.
- Eta laminak nolakoak ziren?
- Ez dakit, txikiak eta... horrela omen ziren.