Bera (Nafarroa)

Eguraldia nola asmatu

Transkripzioa

- Ardiak darda... beren burua dar-dar-dar-dar-dar egiten zutenean, joal... joalduna behar zuen sumatzeko, ez? Eta etorri ona eta, to! denbora mudantza, ardiak dardaran ari dira.
Eta, mendia, Larrun, guk hori dugulako hur... horrela, karaz kara, egun batzuetatik bertzera hurbilago ikusten da, eta, gero erraten dute haize hegoa edo euria. Bai, horiek horrela; ez dakit hala aterako zen beti baina... bueno, e... horrela erraten zen, ez?
- A! baita ere. Kedarra eroriz gero ere bai, kedarra... hori, egin… eginez gero gainbehera etorri, bai euria, hiru egun edo lau egun barrenean euria.
Eta, ilargiari aroa horrela egiten zaio la... lainoarekin, bueno, eta, orduan ere seguru, euria. Bai, konparazio batera gaur begiratuko zaio, gaur mudantza badu, eta ea egiten duen goibel-goibel etortzen zaionean, egiten dute batzuetan handiagoa eta… bertzetan txikiagoa gelditzen zaio. Behin ikusi dut aitzin horretan, eta erran nion: “Horra! lehengo errana lau-bortz egunen buruan euria” eta, egin zuen, egin zuen.
- Eta gero, txorien… arabera ere jakin daiteke, ez? goitirago edo egin… hegan egiten badute edo…
- Bueno, bai, begira, denbora ederra baldin bada, eta, hori, honako erlatxa eta enara eta horiek goitiago ibiltzen dira, eta euria denean, berriz, eulia zolan, zolan, bai, eulia beheiti jaisten izanen da.