Elorregi auzoko toponimia

Elorregi auzoko baserrien izenak eta kokapena. Elorregi auzoko toponimia.

- Arzubi da hau?
- Hau Isuskiza.
- Ipini behian beste mapia.
- Lehen gaizki zazen, zera, Gorosabel, zera, Kozabali Gorosabel… Zazen, zazen holan. Lehen zazen, lehengo planotan edo nik ikusitta daukatenian Kozabal holan, gurian Zigarrero, holan eta bestia, Isuskiza, holan zazen. Gaizki zazen. Bueno, ba, zona hau, hau zonaau…
- […].
- Irutontorreta igotzen dau honaiño, ezta? Bale. Bale. Hau zoniau ta gero hona behera be allegatzen da, [holan] dauka Osazulo, Osazulo esaten jako horri.
- A, dana?
- Bai. Hori. Ta hau da Kortatxo arrua, hau bestiau, hau errekatxuau ta […].
- Ai dios! […].
- Barrenan egon giñan lehengunian eta esan zoskun hau Kortatxo.
- Ez… Hori Otsazulo ez zan?
- Oin eskonbreria eitten dabizena […], ez? […]. Bueno, ez dakit.
- Bai, […].
- […]
- Ta Osazulo zein zala esan otsuen? […] honutzatxuao […], eta gero hau kurutzia dauen inguruau, hau Txabolazar. Hori Txabolazar hor behien oin berrehun bat urte edo [zera zauen] txabola bat eta, zera, gusano de seda [hazten] zauen.
- Aiba!
- […]. Txabolazar. Ta gero bera beste… kontornua bera be Otsazulo barruan dao, zera, kontornua, zera, Otsazulo. Otsazulo.
- Inguru guztia da Otsazulo, orduan?
- Ta Zigarrero be Otsazulon sartzen da?
- Bai. Otsazulo rozau eitten da, ze Ziarrero Alkortabaso [zonian hartzen] da.
- A! Alkorta, Alkorta.
- Horren atzetik bagabitz.
- Bai, bidetik, esan dotena. Ez, bidetik baiño beherao, e! Horren, Barrenan…
- Txaleta baiño gorao.
- Goraotik?
- Errezela […] Errezela be ya Alkorta da.
- Eske hamen jartzen zeban Alkorta izena. Hamen, tontor baten, hor Sospetxu eta Irutontorretako… artian, Angiozar aldera, eta iñork ez dosku esan.
- Ez dakit. Zeaittik hori Alkorta hori, Alkorta… nik ez dakit noizbaitten izen leikien honeik horren basuek edo nik ez dakit, zeaittik gehixen baten apelliduetatik ta hola etozen izenok.
- Ba, Otsazulo ta Errezela, zeaittik […], ezta? Baiña hori Alkorta ya apellido… emoten dau dala, ez dakit. Bueno, ez dakit. Hau nun, nun dao, ba?
- […].
- Nik [ere] ez [nakixan]… zerak, basuan horrek… eskriturak […] guriak eta gero erre zanien Barrena “Bai, hau Alkorta dok” eta… berdiña, Barrenakuek be Alkorta […].
- Oseake, Irutontorretatik behera?
- Bai, ba, Irutontorretatik, ba, gure basarrixa baiño zeoze –esango dotena- zeoze goraotik. [Zeaittik] ya honek […lekuek] edo honek aiuntamentuko terrenuek ez dakit. Ez dakit.